Cydr online

Cydr online

Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do naszego kraju. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich dań.

Wino Polska

Jakie wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.

bag in box

Z którym winem serwować ryby?
Stara reguła mówi, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.