Dania staropolskie ciągle w modzie

Dania staropolskie ciągle w modzie

Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są niezwykle doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone na ogół z Polską. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak standardowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, charakterystycznych dla różnych części Europy lub świata. Restauracja przy Rynku Skupmy się niemniej jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak ściśle mówiąc niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film