prawdziwa polska kuchnia w Krakowie

prawdziwa polska kuchnia w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, ale również wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz śliczne zabytki – to także kuchnia oraz regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy gra toczy się o dania i lokalne produkty.

prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary nieraz tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik wybornych regionalnych produktów – turyści przeważnie szukają gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych przedstawią tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, jaki można traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go też charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, choć także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po reprezentatywnych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/kogel-mogel/   
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy szukają oryginalnych, polskich regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą jakich są w stanie o wiele odpowiedniej poznać Kraków oraz jego okolice.